Spelat lite blackjack

Det första spel jag spelade online var blackjack och jag måste erkänna att jag tyckte att det var riktigt kul. Det går att prova på online utan att riskera några egna pengar för den som är intresserad av det. Jag tyckte att det var roligt att spela i alla fall. Kanske är det därför jag då och då bara måste spela ett par omgångar av det klassiska spelet, för att liksom komma tillbaka till kärnan av vad spelande kan vara för mig. Det krävs inte så mycket av en som spelare men är ändå betydligt mer spännande än en vanlig slotmaskin för du måste ju ändå vara aktiv på ett helt annat sätt och fatta bra beslut. Ska du våga ta ett kort till eller ska du stanna? Spänningen är nästan olidlig. Och de gånger du lyckas få 21 är ju helt magiska!

Reglerna

För att du ska veta vad jag snackar om drar jag reglerna lite snabbt. Man ska som sagt med hjälp av sina kort komma så nära talet 21 som möjligt. Hamnar du över är det kört och du måste så klart få en högre summa än vad dealern har. Klädda kort är värda 10 medan ess är 11 eller 1.

I början på en giv ger dealern ut två öppna kort till varje spelare. Till sig själv ger dealern ett kort. Efter det får spelarna välja om de vill ha fler kort eller stanna på sina två. När spelarna valt klart drar dealern kort. Dealern måste stanna om denna har 17 eller bättre och hen måste ta kort om summan är under 17.

Om både spelare och dealer har 17, 18 eller 19 så vinner dealern. Har däremot både spelare och dealer 20 eller 21 så blir det lika, vilket innebär att spelaren går utan vinst men hen blir heller inte av med sin insats.

Spelets namn

Lite annan rolig kuriosa är hur spelet fick sitt namn. När spelet kom till USA under 1800-talet så kallades det rätt och slätt för 21. När det började få fotfäste i USA så fanns det olika bonusar som spelarna kunde vinna. En av dessa bonusar kallades för blackjack och gav en utdelning på 10 gånger insatsen. Med tiden försvann bonusen men namnet blev kvar. Älskar såna här berättelser! Man kan riktigt höra ljudet från svängdörrarna på saloonen och känna smaken av den riviga, lite för varma whiskyn när man hör namnet. Tänk också att du uttalar ordet ”blackjack” med en perfekt, släpig sydstatsamerikanska. Ser man det så kommer slotmaskinerna nog aldrig att ha en chans gentemot blackjack i min bok!